Normandija i Bretanja - biseri sjevera Francuske

Posted in Proljeće

METZ - REIMS - ROUEN - CAEN - MONT SAINT MICHELE - SAINT MALO - DINARD - DINAN - PARIZ - MINHEN

Normandija i Bretanja - biseri sjevera Francuske
Prijave u toku!
Polazak 1: 10. april 2020.
CIJENA: 839 KM

PROGRAM PUTOVANJA:

Na krajnjem sjevero-zapadu Francuske očekuju Vas Normandija i Bretanja - regije usnulih dvoraca, gotičkih katedrala, strmih klifova, dugih pješanih plaža, nepreglednih zelenih polja. Regija sa koje je potekao impresionizam, a primila je  veliki uticaj engleske arhitekture.
Vodimo Vas na mjesta u kojima ćete imati utisak da se svakog momenta mogu pojaviti i gusari, i Vikinzi, i srednjovijekovni vitezovi, i usnule princeze, ali i savremeni šarmantni Francuzi.
Najpoznatije iz te regije je čudesan Mont Saint Michele, u isto vrijeme i ostrvo i poluostrvo, i zamak, i samostan.

1. DAN …   10.04.2020. petak BANJA LUKA
Polazak autobusa sa Stare autobuske stanice u 19:30h. Ugodna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju uz kraća zadržavanja radi odmora.

2. DAN …  11.04.2020. subota METZ
Nastavak vožnje kroz Njemačku i Francusku. U popodnevnim časovima dolazak u Metz (1260 km). Smještaj u hotel. Kraće slobodno vrijeme. Odlazak u šetnju istorijskim centrom grada koji je smješten na obalama rijeka Moselle i Seille. Metz je prepoznatljiv po gotičkoj katedrali Saint – Etienne;  srednjovijekovnom utvrđenju Port de Allemands (Kapija Njemaca) iz XIII vijeka sa 2 velike kule i 2 bastiona; Novi hram (Temple Neuf) – protestantska crkva sa početka XX vijeka koja se nalazi na riječnom ostrvu; Opera; Avenija Foch - moderna avenija, nastala na prelazu XX vijeka koja ima upadljiv spoj arhitektonskih stilova - klasične francuske vile, kuće u stilu srednjovijekovne arhitekture i eklektične Art Deco zgrade. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN …   12.04.2020. nedjelja METZ – REIMS – ROUEN
Doručak. Napuštanje hotela. Nastavak vožnje kroz pokrajine Lorraine i Champagne. Zaustavljanje u Reimsu - prestonici pokrajine Champagne (200 km), ispred slavne katedrale Notre Dame i palate Tau. Nastavak putovanja prema gradu Rouen (290 km), glavnom gradu gornje Normandije u kojem je na lomači spaljena Jovanka Orleanka. Razgled grada: trg gdje je francuska nacionalna heroina Jovanka Orleanka spaljena na lomači 1431. god., katedrala Notre Dame koja je bila čest motiv slika čuvenog slikara Kloda Monea, crkva Saint  Maclou, ulica Rue St. Romain s kućama s drvenim gredama, veliki gradski sat Gros Horloge – astronomski sat. Smještaj u hotel u okolini grada. Noćenje.

4. DAN … 13.04.2020. ponedjeljak CAEN – ARROMANCHES – MONT SAINT MICHELE – SAINT MALO
Doručak. Napuštanje hotela i odlazak do grada Caen (140 km), najvećeg grada Normandije poznatog po istorijskim zgradama koje potiču još od osnivača grada Viliama I Osvajača. Zaustavljenje ispred dvorca Viliama Osvajača i šetnja glavnom ulicom do crkve Saint Pierre. Šetnja do opatije Saint Etienne u kojoj je sahranjen Viliam I Osvajač, engleski kralj. Kraće slobodno vrijeme.
Kratka vožnja do mjesta Arromanches (40 km) gdje je podignuta prva umjetna luka Mulberry i gdje se mogu kupiti
suveniri koji podsjećaju na iskrcavanje saveznika u Normandiji. U svim obalnim mjestima su vojni muzeji i spomenici koji podsjećaju na ta ratna dešavanja, a tu su i poznate plaže Omaha i Utah Beach vezane za ratne operacije. Zaustavljanje na vidikovcu iznad plaža gdje je i panoramsko kino.
Nastavak putovanja do ostrva Mont Saint Michel (130 km), jednog od najposjećenijih i najslikanijih mjesta Francuske.
Ovim čudesnim ostrvom, dominira benediktinski samostan iz XX vijeka, čiju izgradnju je, prema legendi naredio arhanđel Mihajlo.  Šetnja do zidina istorijskog dijela te stepenicama do crkve i samostana na brdu. Sa mnogobrojnih terasa pruža se veličanstven pogled na zaliv  koji otkriva da je ostrvo okruženo vodom za vrijeme plime, a pijeskom za vrijeme oseke.Nakon obilaska manastira, uživajte u ovom neponovljivom mjestu, pod zaštitom UNESCO-a.
(Autobusom nije moguće doći do ostrva, već isključivo ili pješice šetnjom po nasipu ili  shuttle autobusom).
Nastavak vožnja prema “piratskom” gradu Saint-Malo (60 km). Smještaj u hotel u okolini grada. Noćenje.

5. DAN …   14.04.2020. utorak SAINT MALO – DINARD - DINAN
Doručak. Razgled bretonskog grada Saint Malo kojeg zovu „granitna tvrđava“, opasanog kamenim zidinama sa kojih se pruža veličanstven pogled na plaže i ostrva Bretanje. Odlazak do nekadašnje katedrale St. Vincent iz XII vijeka. Šetnja starim krivudavim uličicama do tvrđave koju je maršal Vauban izgradio kako bi grad zaštitio od engleske i nizozemske flote u XVII vijeku. Za vrijeme oseke može se posjetiti grob slavnog pisca Chateaubrianda na ostrvu Grand Bé. Slobodno vrijeme za šetnju uskim kamenim ulicama “mornarskog” ugođaja sa luksuznim buticima i restoranima poznatim po morskim specijalitetima.
Odlazak do popularnog turističkog mjesta Dinard u nastavku Saint Malo-a, poznatog po prelijepim vilama, hotelima i kasinom. Mjesto je održavanja fimskog festivala, a odiše duhom engleskih ljetovališta.
Poslijepodne, vožnja do tipično bretonskog utvrđenog grada Dinan (35 km) sa zidinama iz XIII vijeka, strmim uličicama i dvorcem vojvotkinje Ane od Bretanje. Dinan je jedan od najljepših istorijskih gradova Bretanje sa brojnim kućama sa drvenim gredama, malim trgovima i restoranima gdje možete probati prave bretonske palačinke po kojima je ovaj kraj poznat.
Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN … 15.04.2020. srijeda PARIZ
Doručak. Napuštanje hotela i polazak prema Parizu (420 km) uz kraće usputne pauze. Dolazak u ranim popodnevnim časovima. Razgled samog centra Pariza: Champs Elysees,Trijumfalna kapija, trg Concorde, Burbonska palata, Louvre, Rivoli, Notre Dame, Latinska četvrt, Eiffelov toranj. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti.
Putnicima koji su već posjetili Pariz ovo će biti jedan lijep podsjetnik, a onima koji su prvi put u Parizu panoramski
razgled će dati uvid u najvažnije znamenitosti francuske prestonice. Odlazak iz Pariza u večernjim časovima i noćna vožnja prema Minhenu (830 km).

7. DAN … 16.04.2020. četvrtak MINHEN
Dolazak u Minhen u prijepodnevnim časovima.  Organizovani obilazak znamenitosti grada: Karlsplatz, Odeon platz, Hofgarten, Opera, Frauenkirche (Ženska crkva), Marienplatz. Šetnja Maksimilijanovom ulicom u kojoj se mogu naći najekskluzivniji modni brendovi, a vodi preko rijeke Izar sve do sjedišta Bavarskog parlamenta. Smještaj u hotel u Minhenu. Slobodno poslijepodne. Noćenje.

8. DAN … 17.04.2020. petak MINHEN-BANJA LUKA
Doručak. Napuštanje hotela. Usputni obilazak Salzburga (150 km).  Razgledanje Sazlburga pješke: Katedrala, Nadbiskupska rezidencija, Glockenspiel zvono, Mocartova kuća, šetnja do palate i parka Mirabell... Kraće slobodno vrijeme za individualne aktivnosti.
Nastavak putovanja za Banjaluku (620 km). Kraće usputne pauze. Dolazak u kasnim večernjim časovima.

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • 1 noćenje sa doručkom u Mecu, hotel 3*
 • 1 noćenje sa doručkom u okolini Ruena, hotel 3*
 • 2 noćenja sa doručkom u okolini San Maloa, hotel 3*
 • 1 noćenje sa doručkom u Minhenu, hotelu 3*
 • usluge turističkog vodiča i pratioca grupe
 • razgledanja prema programu sa vodičem
 • prevoz visoko turističkim autobusom
 • organizaciju i realizaciju putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • putničko i zdravstveno osiguranje 13 KM
 • boravišnu taksu koja se plaća na recepciji
 • doplatu za 1/1 sobu 400 KM

NAPOMENA: Kalkulacija rađena na bazi 45 putnika, u slučaju prijavljivanja manjeg broja putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja aranžmana. Redoslijed obilazaka je podložan promjeni u zavisnosti od situacije na licu mjesta.

Unis//Tours Putovanja iz Banjaluke