Čari južne Italije - Bari

Posted in Proljeće

SAN MARINO – ANCONA – BARI – ALBEROBELLO – OSTUNI – TARANTO –MATERA – ALTAMURA – DUBROVNIK

Čari južne Italije - Bari
Prijave u toku!
Polazak 1: 11. april 2020.
CIJENA: 699 KM

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN … 11.04.2020. subota
Polazak iz Banjaluke u 20:00h sa Stare autobuske stanice. Noćna vožnja preko Hrvatske, Slovenije i Italije sa kraćim usputnim zadržavanjima.

2. DAN …12.04.2020.  nedjelja SAN MARINO - ANCONA
Dolazak u San Marino (830 km) u prijepodnevnim časovima, jednu od najmanjih država na svijetu koju još zovu i državom  “ devet brda “. Obilazak Palate pravde, Gradske kuće San Marina, 3 kule San Marina, bazilike Sv. Marina.
Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Nastavak putovanja regijom Marke (Marche) i dolazak do njenog glavnog grada Ankone (120 km). Smještaj u hotel. Kraće slobodno vrijeme. Mogućnost odlaska sa vodičem do centra grada i šetnja: Piazza della Repubblica, Piazza del Plebiscito, Katedrala Sv. Kirjaka, Trajanova kapija, Arheološki muzej regije Marche...
Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN … 13.04.2020. ponedjeljak BARI
Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Bari (470 km). Putovanje regijom Abruzzo i Molise. Vožnja pored poluostrva Monte Gargano sa prekrasnim krajolikom. Pauza na nekom interesantnom mjestu u jednoj od regija kroz koje se prolazi. Dolazak u Bari – glavni grad regije Apulija (Puglia). Smještaj u hotel. Kraći odmor i odlazak do istorijskog centra grada: Stari grad sa lavirintom ulica i trgova; posjeta bazilici Svetog Nikole u kojoj se nalaze mošti Sv. Nikole i gdje se rame uz rame mole pravoslavci i katolici, a službe se vrše u skladu sa katoličkim i pravoslavnim običajima; Katedrala posvećena Sv. Sabinusu koja predstavlja primjer romaničko-apulijske arhitekture; ostaci normanske tvrđave Castello Svevo koji je rekonstruisala i proširila napuljska princeza Izabela Aragonska; Teatro Petruzzeli – jedna od najpoznatijih operskih kuća u Italiji, poslije milanske Scale i napuljske San Carlo.
Slobodno vrijeme za  individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN … 14.04.2020. utorak  ALBEROBELLO – OSTUNI – POLIGNANO
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet u unutrašnjost regije Puglia. Posjeta Alberobelu (65 km) - mjestu jedinstvene
narodne arhitekture “Trulli” koju karakterišu male bijele kuće sa kupolastim krovovima. Mjesto se sa svojom jedinstvenom arhitekturom nalazi na UNESCO-vom spisku Svjetske kulturne baštine, a vraća nas u vrijeme brutalnog feudalizma kada se prikupljao porez. Po potrebi, ove kuće su se mogle demontirati jako brzo, a kada kraljevi poreznici odu, nove bi se preko noći stvorile na njihovom mjestu. Posjeta jedinoj trullo crkvi u svijetu, Sv. Antonio.
Nastavak putovanja za Ostuni (45 km), tzv. “Stari grad” ili “Bijeli grad” izgrađen na vrhu brda koji je još uvijek opasan drevnim zidinama, a smatra se arhitektonskim biserom južne Italije. Obilazak Katedrale i Biskupske palate, šetnja pored brojnih palata lokalnih plemićkih familija. Arhitekturom grada dominira bijela boja zbog čega i nosi naziv La Citta Bianca. Slobodno vrijeme. Povratak u Bari (85 km).
Usputna posjeta mjestu Polignano A Mare koje je poznato po  Grotte Palazzese, pećina u kojoj se nalazi restoran okrenut prema moru. Kafe pauza. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN … 15.04.2020. srijeda TARANTO – MATERA - ALTAMURA
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet. Vožnja do grada Taranto (95 km) koga nazivaju još i “Grad na dva mora”. Grad je smješten na vrhu pete “italijanske čizme” na mjestu gdje se Salento poluostrvo izdvaja reljefno od ostatka države. Razgled Castello Aragonese, Dorski hram, Katedrala, stare palate. Kraće slobodno vrijeme.
Nastavak putovanja za Materu (75 km) koja se nalazi u regiji Basilicata. Razgledanje grada: Katedrala Madonna della Bruna ispred koje se pruža prekrasan pogled na Stari grad čija je većina zgrada ukopana u mekim vapnenačkim stijenama koje se nadovezuju na sistem pećina i podzemnih hodnika Sassi di Matera (Stijene Matere). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti.
Usputno zaustavljanje u gradiću Altamura  (20 km). Razgled srednjovijekovnog centra grada. Obilazak Katedrale  koja je sagrađena po nalogu Fridrika II. Povratak u Bari (50 km). Noćenje.

6. DAN … 16.04.2020. četvrtak  BARI - DUBROVNIK
Doručak. Pakovanje stvari i odlaganje u autobus, te napuštanje hotela. Slobodan dan za individualne aktivnosti u Bariju ili mogućnost fakultativnog izleta u Lecce (150 km ) – grad baroknih spomenika koji nazivaju Firenca juga.
U 20h ukrcavanje na trajekt koji plovi noćnu plovidbu na relaciji Bari-Dubrovnik. Smještaj u dvokrevetnim kabinama. Isplovljavanje u 22h. Noćenje.
7. DAN … 17.04.2020. petak DUBROVNIK – BANJA LUKA
Doručak na brodu. Pristajanje u luku u Dubrovniku u 8h ujutro. Iskrcavanje sa trajekta. Kraće slobodno vrijeme u Dubrovniku.  Polazak za Banja Luku (380 km). Putovanje sa kraćim usputnim pauzama. Dolazak u Banjaluku u večernjim časovima.

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • 1 noćenje sa doručkom u Ankoni u hotelu sa 3*
 • 3 noćenja sa doručkom u Bariju u hotelu 3*
 • 1 noćenje sa doručkom na trajektu Bari - Dubrovnik u 1/2 unutrašnjim kabinama
 • usluge turističkog vodiča i pratioca grupe
 • prevoz visoko turističkim autobusom
 • Prevoz trajektom Bari-Dubrovnik
 • organizaciju i realizaciju putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • putničko i zdravstveno osiguranje 10 KM
 • fakultativni izlet za Lecce 25 EUR
 • ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • turističku taksu koja se plaća na recepciji
 • lučku taksu 30 KM (podložna promjeni)
 • doplata za 1/2 vanjsku kabinu 20 KM po osobi
 • doplatu za 1/1 sobu 270 KM

NAPOMENA: Kalkulacija rađena na bazi 45 putnika, u slučaju prijavljivanja manjeg broja putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja aranžmana. Redoslijed obilazaka je podložan promjeni u zavisnosti od situacije na licu mjesta.

Trajektni prevoz je na redovnoj liniji JADROLINIJE BARI-DUBROVNIK
Rezervacija kabina zavisi od momenta prijavljivanja

Unis//Tours Putovanja iz Banjaluke