UMBRIJSKA PRESTONICA PERUĐA SA TOSKANOM

UMBRIJSKA PRESTONICA PERUĐA SA TOSKANOM

Polazak 1: 14.03.2024.
Polazak 2: 27.04.2024.
Prijave u toku!
Cijena: 569 KM 

REGIJA ČOKOLADE I VINA

1. DAN  / BANJA LUKA
Polazak iz Banjaluke u 21:00h sa Stare autobuske stanice. Noćna vožnja preko Hrvatske, Slovenije i Italije sa kraćim usputnim zadržavanjima.

2. DAN  / PERUGIA
U podnevnim časovima dolazak u Peruđu (950 km), glavni grad regiona Umbrija, poznat po istorijskim zgradama, univerzitetu, čokoladi, festivalima, trgovima punim ljudi i modernim buticima. Glavni trg Piazza IV Novembre je srce grada i centar dešavanja. Nalazi se na vrhu brda i do njega se dolazi uskim ulicama. U centru ovog velikog trga je Fontana Maggiore iz XIII vijeka, a okružen je katedralom iz XIV vijeka, zgradom stare gradske skupštine Palazzo dei Priori iz XIII vijeka i istorijskim zgradama. Ostaci tvrđave Rocca Paolina potiču iz perioda od XI do XIV vijeka. Univerzitet Peruđa je osnovan 1308. godine i obuhvata 11 fakulteta. Ovdje se proizvode čuveni “Baci di Perugina” (praline sa lješnicima).
Smještaj u hotel. Veče slobodno za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. DAN  / PERUGIA - ASSISI
Doručak. Odlazak do grada Asizi (30 km). Ovaj srednjovijekovni gradić, smješten je na brežuljku Monte Subasio i dominira cijelom dolinom. Asizi je poznat po impozantnoj dvospratnoj bazilici Franje Asiškog iz XIII vijeka u kojoj se nalaze freske italijanskog slikara i vajara – Đota. Bazilika se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESCO. Vrijedan pažnje je i sam srednjovijekovni centar sa bazilikom Sv.Klare u gotičkom stilu.
Kraće slobodno vrijeme. Povratak u Peruđu. Slobodno poslijepodne za individualne aktivnosti. Noćenje.

4. DAN / SIENA – MONTEPULICIANO – FERARA
Doručak. Napuštanje hotela i polazak prema toskanskim „biserima“ – Montepuliciano i Siena. Vožnja pored jezera Trasimeno na čijim obalama se odigrala bitka koja je primjer najveće i najuspješnije zasjede u istoriji ratovanja, kada su Kartaginjani pod vodstvom Hanibala pobijedili rimsku vojsku. 
Dolazak u Montepuliciano – renesansni gradić koji se smjestio na vapnenačkoj stijeni na 605 m nadmorske visine i dominira krajolikom, a čuven je po proizvodnji najboljih vina u Italiji. Odlazak do Piazza Grande, Katedrala, Fortezza Maedicea, šetnja zidinama Starog grada sa prelijepim pogledom. Slobodno vrijeme uz mogućnost organizovanja degustacije vina koji su zaštitni znak ove regije.
Nastavak putovanja do Siene (65 km). Po dolasku u Sienu, obilazak grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Piazza del Campo je gradski trg u obliku školjke izgrađen na mjestu nekadašnjeg rimskog pozorišta. Na njemu se nalazi gradska kuća Palazzo Pubblico i  Torre del Mangia visok 102 m; sienska katedrala  Duomo di Siena iz XII vijeka jedan je od primjera italijanske romaničko-gotičke arhitekture. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Nastavak putovanja prema Ferari (220 km). Smještaj u večernjim časovima u hotel u okolini Ferare. Noćenje.  

5. DAN / FERRARA– BANJA LUKA
Doručak. Napuštanje hotela i razgled Ferare - renesansnog grada čiji je istorijski centar pod zaštitom UNESCO-a. Šetnja centrom grada: dvorac vladarske porodice Este – okružen kanalom, katedrala San Giorgio, Gradska kuća - nekadašnja rezidencija porodice Este, Trg Savonarola...
Kraće slobodno vrijeme. Nastavak putovanja ka Banjaluci (660 km). Dolazak u Banjaluku u kasnim večernjim satima.

ARANŽMAN OBUHVATA: 

  • 2 noćenja sa doručkom u Peruđi u hotelu 3*
  • 1 noćenje sa doručkom u okolini Ferare u hotelu 3*
  • usluge turističkog vodiča
  • prevoz visoko turističkim autobusom
  • organizaciju i realizaciju putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

  • putničko i zdravstveno osiguranje 12 KM
  • ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
  • turističku taksu koja se plaća na recepciji
  • doplatu za 1/1 sobu 

NAPOMENA: Kalkulacija rađena na bazi 45 putnika, u slučaju prijavljivanja manjeg broja putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja aranžmana.        Redoslijed obilazaka je podložan promjeni u zavisnosti od situacije na licu mjesta.