ALZAS – ŠVARCVALD I SREDNJOVJEKOVNA NJEMAČKA

ALZAS – ŠVARCVALD I SREDNJOVJEKOVNA NJEMAČKA

Polazak 1: 21.03.2024.
Polazak 2: 27.04.2024.
Prijave u toku!
Cijena: 629 KM 

STRAZBUR – FRAJBURG – KOLMAR – RIKVIR – BADEN BADEN – HAJDELBERG – NIRNBERG

1. DAN  / BANJA LUKA
Polazak sa Stare autobuske stanice u 21:30H. Ugodna noćna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku.

2. DAN  / STRAZBUR
U podnevnim časovima dolazak u Strazbur - glavni grad regije Alzas (1110 km). Odlazak do četvrti Evropskih institucija: Evropski sud za ljudska prava, Evropski Parlament, Savjet Evrope. Potom organizovano razgledanje grada i posjeta istorijskom jezgru: Katedrala u stilu gotike sa zvonikom visine 142 m, kuća Kammerzel, Palata Rohan, Guthenbergov trg, pješačka zona sa živopisnim kućama i uskim uličicama, četvrt Mala Francuska s tipičnom arhitekturom i mostovima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.  

3. DAN  / STRAZBUR – FRAJBURG – KOLMAR – RIKVIR – STRZBUR
Doručak. Polazak prema gradiću Frajburg (90 km) koji sa pravom nosi nadimak "Dragulj Švarcvalda". Danas važi za jedan od najljepših srednjovijekovnih gradova u Evropi koji ima i najveći broj sunčanih dana u Njemačkoj. Ima neobične uske vodene kanale, glavni trg sa gotičkom katedralom Munster i zvonikom od 116m, trg Augustinaca sa muzejom. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja do gradića Kolmar (50 km), koji je smješten u podnožju planine Vogezi na rijeci Lauh koja je kanalom povezana sa Rajnom. Zbog mnogobrojnih mostova, kanala i predivnih trgova nosi još jedno ime – “mala Venecija”. Stari i očuvani srednjovijekovni centar grada, nastao u IX vijeku, glavna je atrakcija koja privlači brojne turiste. U starim drevnim građevinama smještene su crkve, prodavnice, suvenirnice, kafei. Slobodno vrijeme u istorijskom centru grada. 
Nastavak putovanja ka selu Rikvir (12 km) koje je jedno od najljepših sela Francuske. Selo je smješteno između uređenih vinograda, sa samo 3000 stanovnika, u kom je snimano više istorijskih filmova. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel (70 km). Noćenje.

4. DAN / STRAZBUR – BADEN BADEN – HAJDELBERG – NIRNBERG 
Doručak.  Napuštanje hotela i putovanje do mondenskog mjesta Baden-Baden (60 km) koji se nalazi u zapadnom podnožju planine Švarcvald, na obalama reke Os. U samom gradu postoji 14 termalnih izvora sa temperaturom između 14 i 66 °C. Sa svojim ljekovitim izvorima, visokospecijalizovanim klinikama i prelijepim parkovima, Baden Baden je idealno mjesto za odmor i oporavak. O njegovoj slavnoj prošlosti svjedoče raskošne palate i vile, sa savršeno uređenim vrtovima, kao i prelijepi parkovi sa tri kilometra dugim šetalištem u aleji Lihtentaler. Slobodno vrijeme. 
Nastavak putovanja za Hajdelberg (90 km), romantični gradić smješten uz rijeku Nekar sa renesansnim zamkom na brdu iznad grada. Zamak spada među najimpresivnije objekte u Njemačkoj, a postoji već 700 godina i ubraja se u red deset najpopularnijih evropskih znamenitosti. Panoramsko razgledanje grada: Karlova kapija iz XVII vijeka, Zamak Hajdelberg, Rathaus – Gradska kuća, Stari gradski trg, Stari most na Nekaru, gotička crkva  Sv. Duha, Univerzitetski kvart, Aleja filozofa sa koje se pruža najljepši pogled na stari dio grada. Slobodno vrijeme.
Nastavak putovanja za Nirnberg (230 km), najveći grad franačke Bavarske, poznat po kobasicama, medenjacima, dobrom pivu i odličnim mogućnostima kupovine.  Car Žigmund Luksemburški je 1424.god. smjestio tu carsku riznicu u kojoj su se čuvale carska kruna i carske relikvije. Dolazak u večernjim časovima. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. DAN / NIRNBERG – BANJA LUKA
Doručak. Napuštanje hotela i odlazak u razgledanje grada sa vodičem: Nirnberški zamak koji svojim očuvanim zidinama okružuje istorijski centar grada. Sastoji se iz 3 dijela, a Carska palata Kaiseburg je simbol grada još od Srednjeg vijeka; kuća Albrehta Direra - poznatog renesansnog slikara; srednjovijekovna crkva Sv. Sebalda; gradska vijećnica Rathaus; glavni trg sa gotičkom fontanom (ukrašenom zlatnim ukrasima) i crkvom Frauenkirche; most na rijeci Pegnitz; gotička crkva Sv. Lorenca. 
Kraće slobodno vrijeme. Polazak za Banjaluku (870 km). Vožnja sa kraćim usputnim pauzama. Dolazak u noćnim časovima.

ARANŽMAN OBUHVATA: 

 • 2 noćenja sa doručkom u Strasbourgu, hotel 3*
 • 1 noćenje sa doručkom u Nirnbergu, hotel 3*
 • prevoz visoko-turističkim autobusom
 • posjete i obilasci prema programu
 • usluge stručnog vodiča i pratioca grupe
 • organizaciju i realizaciju putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • putničko i zdravstveno osiguranje 12 KM
 • ulaznice za kulturno-istorijske lokalitete i fakultativne sadržaje
 • individualne troškove
 • doplatu za 1/1 sobu
 • boravišnu taksu koja se plaća na recepciji hotela

NAPOMENA: Kalkulacija rađena na bazi 45 putnika, u slučaju prijavljivanja manjeg broja putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja aranžmana.
Redoslijed obilazaka je podložan promjeni u zavisnosti od situacije na licu mjesta.